فهرست مطالب

مجله پزشکی قانونی
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 100، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدباقر مقدسی*، یاسر غلامی، بابک سلحشور صفحات 207-215

    کاهش رشد جمعیت در دهه های اخیر از دغدغه اصلی سیاست گذاران بوده و در راستای رفع این نگرانی پیشنهادهای متعددی ارایه شده است. قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بیانگر آخرین اراده سیاست گذاران به منظور تغییر در روند رشد جمعیت است. تفکر حاکم بر این قانون این بوده که در کنار سازوکارهای تشویقی، اتخاذ تدابیر تنبیهی نیز در رشد جمعیت تاثیرگذار است. از این رو در کنار محدودسازی عقیم سازی و ارایه وسایل پیشگیری از بارداری، ضمانت اجراهای کیفری نیز پیش بینی شده است. علاوه بر این، طبق این قانون ضوابط صدور مجوز سقط درمانی نیز تغییر یافته است. نگاهی به ماده 56 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نشان می دهد قانون گذار تلاش کرده از طریق جایگزینی رویکرد قضایی به جای رویکرد پزشکی، موارد سقط درمانی را کاهش دهد. جلوه های این رویکرد در فرآیند رسیدگی به مجوز سقط درمانی، تغییر در ساختار رسیدگی به درخواست مجوز و نیز تشدید تدابیر کیفری مشاهده می شود. این قانون همچنین تغییراتی نیز در ضوابط صدور مجوز ایجاد کرده است. باوجود هدف مطلوب قانون گذار، نگارندگان بر این باورند که سقط درمانی بیش از آنکه موضوعی قضایی باشد، موضوعی پزشکی است وهرگونه تغییر در این حوزه باید با دقت و مشاوره با متخصصان انجام پذیرد. از این رو پیشنهاد می شود ضوابط جدید این قانون بازنگری شده و نقش پزشکی قانونی در صدور مجوز سقط درمانی پررنگ تر شود.

    کلیدواژگان: سقط درمانی، پزشکی قانونی، جنین، رشد جمعیت، حمایت از خانواده
  • مسعود بسامی* صفحات 216-228

    بیماری زمانی که بر انسان غلبه می کند باعث می شود توانایی هایی را که در حالت عادی داشته از دست بدهد. همین ناتوانی، قدرت ادراک و قدرت دفاع در برابر اتهامات مجرمانه را نیز تحت تاثیر قرار داده و چنانچه شخص بیمار در مظان اتهام قرار گیرد، مانند افراد سالم توانایی دفاع و ارایه دلیل را نخواهد داشت. در این حالت بی توجهی به وضعیت او موجب می شود اصل تساوی سلاح ها که یکی از مصادیق اصلی تساوی طرفین در دادرسی کیفری و یکی از ارکان دادرسی عادلانه است، مخدوش شود. از سوی دیگر پس از احراز مجرمیت فرد بیمار، تعیین مجازاتی مشابه مجازات افراد سالم برای او ممکن است بیماری اش را تشدید کرده و یا بهبود او را به تاخیر اندازد. بنابراین ضرورت دارد یک دادرسی افتراقی نسبت به متهمان و مجرمان بیمار وجود داشته باشد تا حقوق آنها تضمین و رعایت شود. باتوجه به این موضوع در این مقاله قصد داریم به بررسی حقوق متهمان و مجرمان بیمار در نظام کیفری ایران بپردازیم. نتیجه تحقیق حاضر بیانگر آن است که قانون گذار در ایران به حقوق متهمان و مجرمان بیمار در دادرسی کیفری اشاراتی داشته، اما جامع و کافی نبوده و به صورت پراکنده است.

    کلیدواژگان: حقوق، بیمار، نظام کیفری، ایران
  • جابر قرهداغی، عبدالرزاق برزگر بفروئی*، محمدجواد هدایت شده صفحات 229-234
    مقدمه

    غضروف Triticea به علت قرارگیری آن در لبه لیگامان تیروهایویید ممکن است به هنگام کالبدگشایی گردن، با شکستگی شاخ فوقانی غضروف تیرویید اشتباه گرفته شود. هدف از مطالعه حاضر تعیین وجود یا نبود این غضروف در حنجره و همچنین تنوع شکلی آن است تا پزشکان قانونی در هنگام کالبد گشایی در تشخیص شکستگی احتمالی شاخ فوقانی غضروف تیرویید دقت نظر بیشتری داشته باشند.

    روش بررسی

    در این مطالعه، 215 جسد (127مرد و 88 زن) با سن بالای 15 سال که برای تعین علت فوت، تحت معاینه و کالبد گشایی قرار گرفته بودند و ناحیه گردن آنها نیز مورد کالبد گشایی قرار گرفته بود، انتخاب شدند و از نظر وجود و یا فقدان غضروف تری تی سه آ و شکل آن مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر 4/24درصد مردان و 2/18درصد زنان فاقد این غضروف در حنجره بودند، در 1/18درصد مردان و 6/21درصد زنان غضروف فقط در سمت راست و در 15درصد مردان و 2/10درصد زنان غضروف فقط در سمت چپ وجود داشت. در 5/42درصد از اجساد مردان و در 50درصد از اجساد زنان مورد مطالعه، غضروف در هر دو سمت مشاهده شد. نتایج نشان داد غضروف های کروی و استوانه ای بیشتر در مردان و غضروف های بیضوی بیشتر در زنان دیده می شوند.

    نتیجه گیری

     همانند سایر مطالعات در برخی اجساد حاضر در این مطالعه نیز غضروف تری تی سه آ مشاهده نشد، اما در درصد قابل توجهی از اجساد این غضروف وجود داشت که می تواند درصورت کم دقتی در معاینه حنجره، به خصوص در مواردی که غضروف در یک طرف وجود دارد، با شکستگی شاخ فوقانی تیرویید اشتباه گرفته شود که ممکن است منجر به خطای بزرگی در تعیین علت فوت شود.

    کلیدواژگان: غضروف تری تی سه آ، غضروف تیروئید، پزشکی قانونی، حنجره
  • زهرا اسمعیلی شاهرودی مقدم، محسن صابری*، مهدی فروزش، علی ایوبیان صفحات 235-245
    مقدمه

    همسرآزاری به معنای اعمال هرگونه خشونت از سوی همسر یا شریک جنسی است و از معضلات اجتماعی امروزه بوده که به صورت خشونت جسمی، خشونت روانی عاطفی و خشونت جنسی مشاهده می شود. هدف این مطالعه بررسی الگوها و عوامل خطر همسرآزاری در مراجعه کنندگان به پزشکی قانونی شهر تهران طی سال های 1398 تا 1399 بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی و مقطعی بود. بر اساس معیارهای ورود و خروج 322 نفر طی 2 سال وارد مطالعه شدند. جمع آوری اطلاعات دارای دو بخش متغیرهای دموگرافیک و فرم کوتاه پرسشنامه تجربه همسرآزاری بود. در نهایت داده توسط نرم افزار SPSS ویرایش 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    بر اساس نمرات پرسشنامه، بیشترین الگوی همسرآزاری، خشونت کلامی است. خشونت جسمی سنگین، کمترین الگوی فراوانی را دارد. از لحاظ رتبه بندی، الگوی خشونت عاطفی، خشونت جسمی سبک و خشونت جنسی بعد از خشونت کلامی قرار دارند. در بررسی عوامل مرتبط با همسرآزاری، رابطه معناداری بین سن همسر زنان قربانی، تحصیلات زنان و همسران آنها، نوع سکونت، تعداد فزرندان و سابقه همسرآزاری با بروز همسرآزاری به دست آمد (05/0<P). با این حال، بین سن زنان قربانی همسرآزاری، محل سکونت و سال های گذشته از ازدواج با بروز همسرآزاری رابطه معناداری به دست نیامد (05/0<P).

    نتیجه گیری

     اگرچه در مطالعات قبلی، بیشترین فراوانی را خشونت عاطفی یا روانی به خود اختصاص داده، اما در مطالعه حاضر خشونت کلامی به عنوان شایع ترین نوع همسرآزاری به دست آمده است. بنابراین سیاست های پیشگیرانه و طراحی مداخلات مورد نیاز در سطوح مختلف جامعه لازم است.

    کلیدواژگان: همسر آزاری، خشونت فیزیکی، خشونت روانی، خشونت جنسی، پزشکی قانونی
  • فاطمه یاری نسب*، کامروز امینی صفحات 246-253
    مقدمه

    مشکلات ارتباطی، موضوعی محوری در رویکردهای ارتباطی نسبت به خانواده است.این رویکردها، تعارض بین زوجین را نه در قالب مشکلات دو نفر، بلکه به عنوان یک رابطه ناکارآمد تحلیل می کنند. این مطالعه با هدف بررسی رابطه مهارت های ارتباطی با خشونت خانگی در زنان شهر یاسوج انجام گرفت.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی تحلیلی به روش پیمایش انجام گرفت. کلیه زنانی که طی6 ماه در سال 1398 به دلیل همسرآزاری به پزشکی قانونی شهرستان بویراحمد ارجاع داده شده بودند، به صورت تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور انجام پژوهش از پرسشنامه خشونت خانگی محسن تبریزی و پرسشنامه مهارت ارتباطی کویین دام استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    حاکی از آن است که میانگین خشونت خانگی در زنان بالاست (53/3). بیشترین میانگین برای متغیر خشونت کلامی (83/3) وکمترین میانگین مربوط به خشونت جنسی (56/2) است. میانگین مهارت های ارتباطی متوسط رو به بالاست (43/3) و با استناد به نتایج تحلیلی بین مهارت های ارتباطی و خشونت خانگی رابطه معکوس و بالایی وجود دارد. 4 مولفه مهارت گوش دادن، کنترل عاطفی، توانایی دریافت و ارسال پیام، ارتباط توام با قاطعیت هستند که به صورت معناداری خشونت خانگی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    برخورداری زنان از مهارت های ارتباطی، می تواند در کاهش خشونت همسران علیه آنان موثر باشد.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، مهارتهای ارتباطی، پزشکی قانونی
  • رضا اسدزاده، زهرا خلیقی، فرهاد محمدی، محمد ملکشاهی، الهام شفیعی* صفحات 254-261
    مقدمه

    فسفیدآلومینیوم در کشور ما به عنوان قرص فستوکسین معروف است. تماس انسان با قرص فستوکسین می تواند عوارض شدید و کشنده ای در بر داشته باشد. هدف از این مطالعه بررسی و مقایسه گروه بیماران فوت شده بر اثر مسمومیت با قرص فستوکسین با گروهی است که باوجود مصرف قرص فستوکسین زنده مانده اند.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی بر روی تمامی بیماران مسموم شده با قرص فستوکسین در سال 1397 و 1398 انجام شد. روش نمونه گیری تمام سرشماری است. با توجه به هدف از آزمون های آماری تی تست، من ویتنی و کای اسکویر در نرم افزارهای SPSS نسخه 24 و Graph pad prism نسخه 8 استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 35 مسموم با میانگین سنی 26/13±31 (82-16) سال وارد مطالعه شدند. بیشترین فراوانی در گروه سنی 20 تا 40 سال (9/82درصد) و 60درصد زنان (21 نفر) و 40درصد مردان (14 نفر) بودند. بین میزان مرگ و میر با نحوه مصرف دارو، مدت زمان بستری، فشارخون، تعداد تنفس، سطح هوشیاری و درد شکم از لحاظ آماری ارتباط معناداری مشاهده شد (05/0>P). همچنین اختلاف معنادری بین میانگین سطح غلظت آنزیم های کبدی ALT و AST و فشارخون در دو گروه فوت شده و نجات یافته مشاهده شد (05/0>P).

    نتیجه گیری

    مسمومیت با قرص فستوکسین یک عامل شایع مسمومیت در ایران است که مرگ و میر بالایی دارد.این مسیله یک مشکل جدی سلامت در جوامعی است که قرص فستوکسین در آنها استفاده می شود. در نتیجه باید بعد از تماس با فستوکسین سریع به بیمارستان مراجعه کرد.

    کلیدواژگان: مسمومیت، فسفیدآلومینیوم (فستوکسین)، مرگ و میر
  • علی نقش، سید آریا حجازی*، آرزو ارفع، امیر حبیبی، اکرم فتوت صفحات 262-271
    مقدمه

    مشاهده مستقیم در جراحات ظریف تجاوزات جنسی با مشکلاتی همراه است. یکی از مهم ترین تدابیری که برای حل این مشکل به کار رفته، استفاده از رنگ های ایجادکننده تباین مانند تولوییدن بلو است. هدف طرح حاضر بررسی میزان تاثیر روش رنگ آمیزی با تولوییدن بلو در میزان تشخیص جراحات آنوژنیتال است که به این منظور مقایسه ای بین روش مشاهده مستقیم و روش رنگ آمیزی با تولوییدن بلو انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی-تحلیلی است که بر روی کلیه مراجعه کنندگان مدعی تجاوز جنسی در سال 1394 به صورت سرشماری انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز توسط چک لیستی شامل مشخصات زمینه ای افراد معاینه شده، میزان جراحات تشخیص داده شده و مدت زمان سپری شده از تجاوز صورت گرفته، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از مجموع کل افراد بررسی شده در طول سال 94، 8/40درصد مراجعان مرد و 2/59درصد زن بوده اند. سن مردان مدعی تجاوز از 8 تا 23 سال و میانگین2/4± 45/14 و در زنان مدعی تجاوز از 12 تا 52 سالگی با میانگین 9/8 ± 9/21 بوده است. تاثیر رنگ در تشخیص جراحات ناشی از تجاوز در 37درصد معاینات واژینال زنان و در 7/44درصد معاینات آنال هر دو جنسیت موثر بوده است.

    نتیجه گیری

     این مطالعه نشان داد که استفاده از تولوییدن بلو در معاینات آنال بیش از معاینات ژنیتال در تشخیص صدماتی که به صورت ساییدگی و خراشیدگی وجود دارند موثر است. این تاثیر با مکان وقوع تجاوز و جثه متجاوز و فاصله زمانی بین وقوع تجاوز با معاینه ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: تجاوز جنسی، تولوئیدن بلو، جراحت های آنوژنیتال، لواط
  • محمدهادی صادقی، احسان شریعتی فرد*، علیرضا درودچی، ارسلان اشرافی صفحات 272-278
    مقدمه

    در جنایاتی که با دستور پزشک صورت می گیرد، تشخیص عامل مسیول و به تبع آن اجرای مسیولیت کیفری همواره با چالش و صعوبت همراه بوده است. در این راستا گاهی مراجع صالح، آرای متناقض در این خصوص صادر می کنند که در پژوهش حاضر به بررسی این موضوع پرداخته شد.

    روش بررسی

    در این پژوهش تحلیلی مقطعی و گذشته نگر، 116 پرونده در کمیسیون پزشکی قانونی فارس از 1389 تا 1399 از نظر نوع مسیولیت و چگونگی احراز رابطه سببیت مورد بررسی قرار گرفت. روش جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه 15 سوالی بود و بعد از جمع آوری اطلاعات به تحلیل آنان با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 21 پرداخته شد.

    یافته ها

    از لحاظ نوع مسیولیت که 53 مورد (46درصد) مباشر، به صورت تنهایی و در 19 مورد (16درصد) سبب/اسباب مسیول شناخته شد. در مابقی 42 مورد (38درصد) هر دو عامل سبب/اسباب با مباشر مشارکتا مسیول شناخته شدند.

    نتیجه گیری

     بیشترین قصور از نوع مرکب و بیشتر از یک عامل است. برای بررسی علت وقوع جنایت و تشخیص عامل ضامن در کمیسیون پزشکی قانونی از مبنای واحد تبعیت نشده است.

    کلیدواژگان: سببیت، پزشک، مراقبت پزشکی، پزشکی قانونی
|
  • MohammadBagher Moghaddasi*, Yaser Gholami, Babak Salahshour Pages 207-215

    One of the main concerns for policymakers in recent decades has been the declining population growth. To address this concern, several suggestions have been made. The Family and Youth Protection Act represents the latest volition of policymakers to alter the population growth trend. In addition to incentive mechanisms, the dominant view of this law has been the adoption of punitive measures which are also effective in population growth. Therefore, in addition to limiting sterilization and providing contraceptives, this act has also provided the guarantee of criminal executions. Furthermore, the law has altered the rules for issuing medical abortion licenses. A quick overview of Article 56 of the Family Protection and Youth Law indicates that the legislature has attempted to decrease the number of medical abortions by replacing the judicial approach with a medical approach. Manifestations of this approach can be observed in the process of processing medical abortion licenses, altering the structure of licensing applications, and intensifying criminal measures. This act has also made changes in the case of licensing rules. Despite the desired objective of policymakers, the authors maintain that medical abortion is more of a medical issue than a judicial one, and any alterations in this case should be performed meticulously and in consultation with experts. It is therefore suggested that the new provisions of this act be revised and the role of forensic medicine in issuing medical abortion licenses be highlighted.

    Keywords: Medical abortion, Forensic medicine, Fetus, Population growth, Family support
  • Masoud Bassami* Pages 216-228

    When a disease overwhelms a person, it causes him to lose the abilities he normally had. The same inability also affects both the power of perception and defense against criminal charges, and if a sick person is suspected, like healthy people, he will not be able to defend and present evidence. In this case, neglecting his situation causes the principle of equality of arms, which is one of the main examples of equality of the parties in criminal proceedings and one of the pillars of a fair trial, to be violated. On the other hand, once a patient is convicted, a punishment similar to that of healthy people may aggravate his or her illness or delay his or her recovery. It is therefore necessary to have a differential trial between the accused and the sick criminals, to guarantee and respect their rights. Taking this into account, in this article we intend to examine the rights of defendants and sick criminals in the Iranian penal system. The results of the present study indicate that the Iranian legislature has referred to the rights of defendants and sick criminals in criminal proceedings, however, it is has not been comprehensive and has been sporadic.

    Keywords: Rights, Patient, Penal system, Iran
  • Jaber Gharehdaghi, Abdolrazagh Barzegar Bafroei*, Mohammadjavad Hedayatshodeh Pages 229-234
    Introduction

    Triticea may be mistaken for a fracture of the superior horn of the thyroid cartilage. This study aimed to determine the presence or absence of this cartilage in the larynx and its morphological variability so that forensic colleagues be more aware of diagnosing the possible fracture of the upper horn of the thyroid cartilage during the autopsy.

    Methods

    In the present study, 215 cadavers over 15 years of age that had their necks opened during the examination and autopsy were selected. The study took place in the dissection room of the Forensic Laboratory Diagnostic Center of Tehran province in 2016. The laryngeal area of ​​the cadavers was examined for the presence or absence of cartilage as well as its shape and location.

    Results

    In the present study, 24.4% of men and 18.2% of women did not have this cartilage, however, it was observed in 18.1% of men and 21.6% of women on the right side, 15% of men, and 10.2% of women on the left side and 42.5% of men and 50% of women in both sides. The results showed that spheroidal and cylindrical cartilages are more common in men and oval cartilages are more common in women.

    Conclusion

    Similar to other studies, in this study, the triticeal cartilage was not observed in some of the cadavers; however, a significant percentage of the cadavers had this cartilage, which can be mistaken for a fracture of the superior horn of the thyroid cartilage if the larynx is not examined carefully, and especially if the cartilage is on one side that can lead to a serious error in determining the cause of death.

    Keywords: Triticea cartilage, Thyroid cartilage, Forensic medicine, Larynx
  • Zahra Ismaili Shahroudi Moqaddam, Mohsen Saberi Isfeedvajani*, Mahdi Forouzesh, Ali Ayoubian Pages 235-245
    Introduction

    Spousal abuse is defined as any kind of violence by a spouse or sexual partner and today is one of the social problems observed in the form of physical violence, emotional psychological violence, and sexual violence. This study aimed to investigate the patterns and risk factors of spousal abuse in patients referred to forensic medicine in Tehran during the years 2020 to 2021.

    Methods

    This study was a descriptive-analytical and cross-sectional study. Based on the inclusion and exclusion criteria, 322 people were included in the study over 2 years. Data collection had two sections: demographic variables and a short form of spousal abuse experience questionnaire. Finally, the data were analyzed by SPSS software version 24.

    Results

    According to the questionnaire scores, the most common pattern of spousal abuse is verbal violence. Heavy physical violence has the lowest frequency pattern. In terms of ranking, the pattern of emotional violence, light physical violence, and sexual violence are after verbal violence. In the study of factors relevant  to spousal abuse, a significant relationship was found between the age of the victim's spouse, education level of women and their spouses, type of residence, number of children, and history of spousal abuse with the incidence of spousal abuse (P<0.05). There was, however, no difference between the age of women victims of spousal abuse, place of residence, and previous years of marriage with the incidence of spousal abuse (P>0.05).

    Conclusion

    Although in previous studies, emotional or psychological violence has been the most common, in the present study, verbal violence has been realized as the most common type of spousal abuse; therefore preventive policies and design of required interventions at different levels of society are relevant.

    Keywords: Spousal abuse, Physical violence, Psychological violence, Sexual violence, Forensic Medicine
  • Fateme Yarinasab*, Kamrooz Amini Pages 246-253
    Introduction

    Communication problems are a central issue in communication approaches to the family. These approaches analyze the conflict between couples not in the form of two people, but as a dysfunctional relationship. This study aims to investigate the relationship between communication skills and domestic violence against women in Yasuj, Iran.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted by survey method. All women who were referred to the forensic medicine of Boyer-Ahmad city due to spousal abuse over six months in 2019 were examined in a total number. Mohsen Tabrizi Domestic Violence Questionnaire and Queen Dam Communication Skills Questionnaire were employed to conduct the research. Data were analyzed by SPSS software.

    Results

    The present study indicated that that the average of domestic violence against women is high (3.53). The highest mean was for the verbal violence variable (3.83) and the lowest mean for sexual violence (2.56). The mean of the average communication skills is upward (3.43) and based on the analytical results, the relationship between communication skills and domestic violence is inversely related. There are four components of listening skills, emotional control, the ability to receive, and send messages, and a strong connection that significantly predict domestic violence.

    Conclusion

    Women's communication skills can be effective in reducing their spouse violence against them.

    Keywords: Domestic violence, Social skills, Forensic medicine
  • Reza Asadzadeh, Zahra Khalighi, Farhad Mohammadi, Mohammad Malekshahi, Elham Shafiei* Pages 254-261
    Introduction

    Aluminum phosphide is known in our country as Phostoxin tablet. Human contact with Phostoxin tablet can have severe and fatal consequences. The present study aimed to evaluate and compare the group of patients dying due to Phostoxin tablet poisoning with the group that survived despite taking Phostoxin tablet.

    Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was performed on all patients poisoned with Phostoxin tablet in 2018 and 2019. The sampling method was a full census. According to the purpose of the study, T-test, Mann-Whitney, and Chi-square tests were employed in SPSS software version 24 and Graph pad prism version 8.

    Results

    This study included 35 poisoned individuals with a mean age of  (16-82) years. The highest frequency was in the age group of 20-40 years (82.9%) and 21 women (60%) and 14 men (40%). There was a statistically significant relationship between mortality rate with drug use, length of hospital stay, blood pressure, number of breaths, level of consciousness, abdominal pain (P<0.05). Meanwhile, the mean level of ALT and AST liver enzymes and blood pressure in the two groups of dead and rescued were significantly different (P<0.05).

    Conclusion

    Phostoxin Tablet poisoning is a common cause of poisoning in Iran that has a high mortality rate. This is a serious health problem in communities where Phostoxin tablet is used. Consequently, you must go to the hospital immediately after contact with Phostoxin.

    Keywords: Poisoning, Aluminum phosphide (Phostoxin), Mortality
  • Ali Naghsh, Seyed Arya Hedjazi*, Arezoo Arfa, Amir Habibi, Akram Fotovat Pages 262-271
    Introduction

    Direct observation of invisible injuries sexual assaults is accompanied by some difficulties. One of the most important solutions to solve these difficulties is using colors, such as toluidine blue, as a discrimination factor. This study aimed to evaluate the effect of toluidine blue coloring techniques to detect anogenital injuries. To this end, a comparison was made between the direct observation technique and the toluidine blue coloring technique.

    Methods

    This descriptive and prospective interventional research was applied to all cases claimed to be assaulted sexually in 2015. Subjects were selected employing the census procedure, and data were collected using a checklist containing demographic characteristics, level of detected injuries, and time elapsed after the abusive event. Data analysis was performed via Excel and SPSS software.

    Results

    Out of the total number of cases studied in 2015, 40.8% were male and 59.2% were female. In addition, the age ranges of male and female subjects claimed to be assaulted sexually were 8-23 years (14.45±4.2) and 12-52 years (21.9±9.8), respectively. The color effect in the detection of the chafes injuries consequent from the sexual assault were helpful in 37% and 44.7% of vaginal and anal examinations, respectively.

    Conclusion

    This study showed that the use of toluidine blue in anal examinations is more effective than genital examinations in diagnosing injuries that exist in the form of abrasions and scratches.  The effectiveness of color was correlated with the place of rape, the body size of the rapist, and the time interval between the rape and the examination.

    Keywords: Anogenital injuries, Rape, Sodomy, Toluidine blue
  • MohammadHadi Sadeghi, Ehsan Shariatifard*, Alireza Droudchi, Arsalan Ashrafi Pages 272-278
    Introduction

    In crimes committed by a doctor, the identification of the responsible agent and, consequently enforcing criminal liability has always been associated with challenges and difficulties. In this regard, sometimes competent authorities issue contradictory opinions which are investigated in the present study.

    Methods

    In this retrospective cross-sectional analytical study, 116 cases were investigated in the Fars Forensic Medicine Commission from 2010 to 2019 in terms of responsibility type and establishment of a causal relationship. The method of data collection was through a questionnaire, including 15 questions, and after collecting information, they were analyzed employing SPSS21 software. .

    Results

    In terms of responsibility type, 53 cases (46%) were directly responsible, and in 19 cases (16%) the causes or means was recognized as responsible. In the remaining 42 cases (38%) both causes were jointly responsible with the procurator.

    Conclusion

    Most negligence was of the compound type which was relevant to more than one factor. In order to investigate the cause of the crime and diagnose the guarantor, the forensic commission did not follow the basis of the unit.

    Keywords: Causality, Physician, Medical care, Forensic medicine